Korteknie Stuhlmacher
Architecten


De Kamers Vathorst
De Kamers Vathorst


living room, photograph Stefan Müller

dining room, photograph Stefan Müller

dining room, photograph Stefan Müller

upper room, photograph Stefan Müller

living room, photograph Stefan Müller

photograph Stefan Müller

opening september 3rd, 2007, by HRH Princes Maxima

photograph Stefan Müller

photograph Stefan Müller

photograph Stefan Müller

photograph Stefan Müller

photograph Stefan Müller

first conceptual models

first conceptual models

plan ground floor

plan first floor

plan second floor

Locatie: Vathorst, Amersfoort, Wezeperberg (www.dekamers.nl)
 
Opdrachtgever: Stichting De Kamers
 
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
 
Installatieadviseur: Boersema BV, Amersfoort 
Aannemer: Schoonderbeek BV, Amersfoort
 
Ontwerp: 2003- 2006
 
Uitvoering: 2006- 2007
 
Fotografie: Korteknie Stuhlmacher Architecten, Stefan Müller
 

 

Het cultuurhuis 'De Kamers' is een voorziening voor ‘rust, expressie, inspiratie en ontmoeting’ in de VINEX-wijk Vathorst bij Amersfoort. Met een 'eetkamer', een 'filmkamer' en een 'studeerkamer' biedt 'De Kamers' ruimte aan uiteenlopende voorstellingen, cursussen, feesten en binnen- en buitenevenementen. De kern van het initiatief is de 'huiskamer', een hangplek voor de buurt, gastvrij en voor iedereen. Het gebouw biedt onderdak aan verschillende, kleinschalige activiteiten in een nieuwe wijk in wording en groeit in de toekomst met hem mee.

De naam van het project, 'De Kamers', vormde de belangrijkste leidraad voor het ontwerp. Het extreem krappe budget – het project is in beginsel met private middelen gefinancierd – leidde tot de beslissing bijzondere aandacht aan de kwaliteit van de binnenruimtes te besteden en de buitenkant soberder vorm te geven en – binnen duidelijke grenzen– over te laten aan de creativiteit van de gebruikers. Het gebouw bestaat uit een aantal los aan en op elkaar geschakelde kubusvormige volumes dat in de toekomst kan worden uitgebreid. In elk volume zijn één of twee kamers ondergebracht. Materiaal, kleur en verlichting zijn consistent in alle kamers terwijl de ruimtelijke verhoudingen en de behandeling van het daglicht per kamer verschillen.

Voor de constructie zijn twee houtbouwsystemen toegepast, geïmporteerd uit Duitsland en Zwitserland. De wanden bestaan uit kruislings verlijmde, massief houten panelen, de vloeren en daken uit holle, houten kastenelementen. De constructieve wanden en vloeren zijn doorgaans in het zicht gelaten en bepalen in belangrijke mate het karakter van het gebouw. Hiernaast zorgen direct in de elementen aangebrachte perforaties voor een goede ruimteakoestiek, ook zonder toegevoegde afwerkingen. Lambriseringen op verschillende hoogtes benadrukken de huiselijke sfeer van de verschillende kamers en beschermen het onbehandelde hout waar nodig.

 

 

De gevelbekleding bestaat uit planken van grijs geschilderd zachthout, dat op milieuvriendelijke manier door middel van warmte is verduurzaamd. De oorspronkelijk witte plint van cementgebonden plaatmateriaal is in het kader van verschillende workshops van een doorgaand, kleurrijk schilderij voorzien dat na verloop van tijd weer zal worden vervangen.  Op die manier zal het gebouw steeds van uiterlijk veranderen.

 

 

Door de losse compositie van verschillende volumes ontstaan er aan de buitenkant van het gebouw halfomsloten buitenruimtes. Deze ‘tuinkamers’ worden beschouwd als gelijkwaardig aan de binnenruimtes en worden gebruikt als openluchttheater en terrassen. Hier verandert de gekleurde plint in een kleurrijke buitenlambrisering. De grote schuifdeuren versterken de directe relatie tussen binnen- en buitenruimte en het uitnodigende en open karakter van het project als geheel.


 

Site: Wezeperberg Vathorst, Amersfoort
 
Client: Foundation De Kamers
 
Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks
 
Contractor: Schoonderbeek BV, Amersfoort
 
Advisor installations: Boersema BV, Amersfoort 
Design: 2003- 2006
 
Realisation: 2006- 2007
 
Photography: Korteknie Stuhlmacher Architecten, Stefan Müller 

Since the early 90s many large low-rise mono-functional suburbs have been built in the Netherlands; new towns that usually lack cultural or social infrastructure. The same applies to Vathorst, the new suburb near Amersfoort.

De Kamers is a private initiative. Regarding the pioneering years of Vathorst as a challenging social and cultural task, the initiators of the project, a vicar and an artist, decided to create a place for 'sociability, inspiration and expression' in the area, with the generous support of many sponsors and the municipality.

The building and its activities are meant to grow with its growing surroundings over time, to offer space for various cultural activities and events such as theatre, film, and creative education. Its heart is the ‘Huiskamer’, a public 'living room', meant to be a hospitable space for everybody.

The design consists of simple wooden volumes with cubic shapes and varying dimensions. These rooms are loosely put together as a casual, almost improvised, composition that allows for multifunctional use and future changes. The extremely tight budget – the building is privately funded – led to the architectural decision to give clear priority to the interior rather than to the exterior. Special attention has been paid to the spatial character of each of the rooms, their proportions, materiality and use of daylight.

The use of sophisticated timber building systems, imported from Germany and Switzerland, guarantees a clear, simple and sustainable structure with high quality finishes and good spatial and acoustic properties, even without additional linings. Walls, floors and roofs of all 'rooms' have been constructed in timber, which offers the means to build a flexible and adaptable structure in a very short time. In most rooms coloured panels have been added to protect the untreated timber where necessary, and to enhance the domestic character of the rooms.

The exterior is clad with stained heat-treated timber boards, a new, environmentally sound procedure to make European softwood more durable. The plinth has been designed as an advertising, ever-changing band of hand-decorated panels covered with artwork, graffiti, posters and texts made by the users of the building themselves.

The composition of cubes implies the semi-enclosure of outdoor spaces. These 'garden-rooms’ are regarded as being just as important as the indoor spaces and are used as outdoor stages, gardens and terraces. Here the colourfully painted plinth turns into a wainscoting of self-made wallpaper. The large sliding doors emphasise the direct relationship between indoors and outdoors and the inviting and open character of the project as a whole.