Korteknie Stuhlmacher
Architecten


Huis S - Woonhuis Frankrijk
Huis S - Private House France


photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

building site summer 2006

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

photograph Moritz Bernoully

montage solid wood panels

montage solid wood panels

montage after one week!

building site summer 2006

building site summer 2006

site plan

ground floor plan

first floor plan

sections

section

Locatie: Lyon (Fr) 
Opdrachtgever: familie S 
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Aannemer: Christian Dörschug 
Ontwerp: 2005 
Uitvoering: 2006 
Fotografie: Korteknie Stuhlmacher Architecten, Moritz Bernoully 

Charbonnières-les-Bains (F) is een oud kuuroord, gelegen in een groen, heuvelachtig landschap vlakbij Lyon. Het dorp maakt deel uit van de suburbane rand van de uitdijende stad en bestaat grotendeels uit ruim verkavelde villawijken in de heuvels rondom het kleine centrum. In een van de oude tuinen stond tot voor kort een klein houten vakantiehuisje dat dringend aan vervanging toe was. De bewoners, een Frans gezin met jonge kinderen, wilden er een huis laten bouwen dat bij de sfeer van de tuin met zijn monumentale bomen zou passen en dat ze permanent konden bewonen; ze hadden behoefte aan een robuuste, onconventionele en duurzame woning voor zichzelf, voor hun vele boeken en verzamelde kunst- en designvoorwerpen.

 

Geïnspireerd door een publicatie van huis No 19 in een Frans architectuurtijdschrift vroegen de opdrachtgevers aan ons om een geprefabriceerd huis voor ze te ontwerpen dat snel en stil in elkaar gezet kon worden, zodat zij tijdens de bouw in hun vakantiehuis konden blijven wonen. De precieze plek in de tuin mochten we vrij bepalen als we maar een kleine, oude grove den ( de zogenaamde 'bonsai') spaarden die hen dierbaar was. 

 

Het ontwerp gaat letterlijk uit van het volume van huis No19 met zijn lange smalle vorm. Dit volume is in hoogte en breedte aangepast op de bestaande bomen, de topografie en het gebruik van de woning. Hierdoor zijn er binnen de grote doorgaande ruimte op de begane grond verschillende plekken ontstaan die ieder hun eigen karakter en verhouding hebben: de woonruimte is relatief breed, heeft een heel hoog plafond, ramen naar alle kanten, bijzonder daklicht en een harmonicapui die helemaal kan worden opengevouwen. De bibliotheek is laag en smal en heeft direct uitzicht op de 'bonsai'. De eetkeuken is ruim en functioneel en heeft directe toegang naar buiten. 

 

De bovenverdieping, eveneens een smal, langgerekt volume, is dwars op het lager gelegen volume geplaatst. De grote overstekken aan weerskanten vormen twee ruime overdekte buitenruimtes. De kinderkamers zijn klein en eenvoudig en delen een brede speelcorridor. De badkamer heeft toegang tot een dakterras en vanaf de hoofdslaapkamer die in het overstek is ondergebracht heeft men tegelijkertijd veel privacy en een fantastisch uitzicht op de omgeving.

 

De constructie bestaat uit geprefabriceerde elementen van massief hout en is binnen enkele dagen in elkaar gezet. Voor de buitenbekleding zijn Europese lariksplanken gebruikt die met een milieuvriendelijk verfsysteem zijn behandeld. De schuif- en vouwluiken zijn geïntegreerd in het monochrome gevelpakket, alleen de 'parkeervlakken' voor de luiken vormen subtiele kleuraccenten.

 

 

Site: Lyon (Fr) 
Client: family S 
Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Contractor: Christian Dörschug 
Design: 2005 
Realisation: 2006 
Photography: Korteknie Stuhlmacher Architecten, Moritz Bernoully 

In the hilly garden, originally the setting for a tiny temporary chalet, a French family with young children wished to build a more durable home. Inspired by a publication of our project house No19 in a French magazine, they commissioned us to design an all-timber house around a small pine tree (‘the bonsai’); a permanent, sturdy and unconventional place to live for themselves, their many books and their collection of art and design.

 

The starting-point of the design was the simple volume of House No19 that was sculpturally modified according to the topography of the site, the intended use and the existing trees. Within the one long articulated space of the ground floor there are different areas that have their own character and proportions: a wide living room with a high ceiling, windows to all different sides, a large roof-light and folding windows that can be opened completely to the garden; a small and narrow library-space with direct views to the 'bonsai-tree' and a generous, functional kitchen and dining room.

The cantilevering upper floor, another long and narrow volume, is placed cross-wise on top of the lower volume and creates covered outdoor spaces on either side of the ground floor. The children's rooms are small and simple and share a wide corridor to play; the bathroom has direct access to a roof-terrace and the master bedroom offers both privacy and spectacular views to the surroundings.

The construction made of solid timber panels used for walls, floors and roof was assembled on site within a few days. For the outer skin imported European larch-wood was chosen, treated with natural stain. The sliding and folding shutters are integrated in the thickness of the timber cladding, with their 'parking spaces' providing subtle accents of colour in the monochrome façade.