Korteknie Stuhlmacher
Architecten


Woonboot
Houseboat


Locatie: Malmö, IJburg of waar dan ook
 
Opdrachtgever: NCC Malmö/ Stichting Parasite Foundation
 
Ontwerp: 1999/ 2001 

Voor ons betekent wonen op het water vrijheid. Uitzicht aan alle kanten en contact met het water. Liefst één grote ruimte. Schuifluiken langs de zijgevels en een grote klep op de kop die helemaal open kan en als terras kan worden gebruikt. Als in een écht schip bevinden zich de slaapkamers onder dek. Met lage plafonds en houten lambriseringen rondom. Geen gangen, alleen steile trappetjes vanuit de grote kamer. Een praktisch huis voor mensen met grote kinderen of veel gasten. Waar men kan koken, kantoor kan houden en concerten kan geven. Een omsloten daktuin voor wie even voor zichzelf wil zijn. Of even geen water meer wil zien maar een échte kleine tuin wil hebben zoals in een 'echte' Amsterdamse woning.

De in verdiepingshoogte veranderende, lange, heldere, eveneens houten ruimte met een grote klep is in aangepaste vorm uitgevoerd als 'Huis No19' (2003)

Site: Malmö, Ijburg or whereever
 
Client: NCC Malmö/ Stichting Parasite Foundation
 
Design: 1999/ 2001
 

For a prototypical houseboat on an 18m long site we designed one long space with shutters along the sides and a large folding terrace at the far end. Just like in a real ship the bedrooms are below deck, with low ceilings and wooden linings all around. No corridors, only steep stairs from the large space. A practical house for people with children or many guests, where one can cook, work or give concerts. A small, concentrated and introverted garden room on the roof overlooking a small roof-garden adds to the variety of spaces.

The concrete base of the houseboat offers valuable space below water level for the bedrooms and bathrooms, while on top the structure has been conceived as a timber structure with solid walls and solid floors, clad with painted laminated timber panels. The long, open space with its differentiated section and the generous gesture of the folding shutter on the end has been built in a slightly adjusted form as part of the 'House No19' (2003).