Korteknie Stuhlmacher
Architecten


Woonhuis in Normandie
House in Normandy


photomontage

existing garden

village

roof landscape village

plan of house and garden

plan ground floor

plan first floor

section

conceptual building kit

volumetric study

photomontage

Locatie: Normandië 
Opdrachtgever: familie B 
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Ontwerp: 2007 

De opdrachtgevers, een Nederlands-Frans gezin met jonge kinderen willen in een ommuurde tuin in een klein dorpje in Normandië een houten huis laten bouwen, dat als uitbreiding van een bestaande schuur kan worden begrepen. Het dorp is geheel opgetrokken uit granieten breuksteen en als historisch ensemble nagenoeg geheel intact. Het strenge, conservatieve beleid van het gemeentebestuur laat geen zichtbaar moderne architectuur toe.

Het huis bestaat uit twee nagenoeg identieke volumes die de dakhelling van de schuur opnemen en tegen elkaar zijn verschoven en de helling van de tuin volgen. Het huis schuilt achter de bestaande granieten muur. Door de hoogteverschillen ontstaan verschillende terrassen, buitenruimtes en tuinen die tegen de sterke koude wind zijn beschermd.
Het gehele huis wordt opgetrokken uit massief houten panelen die aan de binnenkant in het zicht worden gelaten. Door het complexe volume, verschillende vides, bovenlichten en doorkijkjes ontstaat een warme, lichte, levendige ruimte.

Site: Normandy 
Client: family B 
Structural engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Design: 2007 

The clients, a Dutch-French family with young children wants to build a house for themselves in a walled garden in a small, village in Normandy. The place appears as an intact historic ensemble built entirely in grey granite. To preserve its consistent image the municipality banns all visibly new architectural elements. Therefore the house has to appear as the extension of an existing barn, imitating its steeply sloping roof.

The house consists of two almost identical volumes embedded in the natural slope of the garden. Both volumes are positioned almost invisibly behind the garden wall and follow its curved line with a simple horizontal offset creating natural terraces protected from the strong, cold winds from the sea.

The whole house will be constructed using solid timber panels to be kept visible in the interior. All living spaces are lively, full of light and warm due to the choice of materials, the volumetric complexity, changes of levels, varying room-heights, roof-lights and visual connections.