Korteknie Stuhlmacher
Architecten


Huis voor groot gezin, Heiloo
Family-home, Heiloo


Locatie: Westerweg, Heiloo 
Opdrachtgever: Familie P-T 
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Aannemer: Christian Dörschug e.a. 
Ontwerp: 2008/ 2009 
Uitvoering: 2009/ 2010 
Fotografie: Moritz Bernoully 

Op een ruime kavel aan de rand van Heiloo is een verouderd woonhuis vervangen door een familiehuis voor een groot gezin. Hier wonen meerdere generaties, leeftijden en behoeftes samen onder één dak. De opdrachtgevers vroegen ons om een geheel houten huis voor ze te ontwerpen, met een gezellige leef- en eetruimte, een groot fornuis en veel contact met de tuin. Door stedenbouwkundige beperkingen m.b.t. de goothoogte en het maximale bouwvolume is een op het eerste gezicht compact en eenvoudig hoofdvolume ontstaan waaraan een aantal bijgebouwen zijn toegevoegd. Binnenin is het volume onderverdeeld in verschillende hoge en lage ruimtes, tussenvloeren, bedstedes, alkoof-achtige ruimtes en slaapzolders. 

Bovenop een conventionele fundering en betonnen grondplaat is de constructie geheel uitgevoerd in massieve, kruisgewijs verlijmde houten panelen. Het geheel is bekleed met Lariks planken, die net als het woonhuis nabij Lyon (2006) grijs zijn gebeitst om op het natuurlijke verweringsproces te anticiperen. Het flauw hellende oostelijke dakvlak wordt intensief begroeid, het steile westelijke dakvlak zal met houten planken worden bekleed. Op het niveau van de grote, mooie tuin gaan binnen- en buitenruimtes naadloos in elkaar over. 

Site: Westerweg, Heiloo 
Client: Familie P-T 
Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Contractor: Christian Dörschug 
Design: 2008/ 2009 
Realisation: 2009/ 2010 
Photography: Moritz Bernoully 

On a generous plot on the edge of Heiloo, a village in the province of Noord-Holland, a derelict house has been replaced by a newly built family-home.  Here different generations, and people of different ages and needs live together under one roof. The clients asked us to design a wooden house for them, with various possibilities for sleeping, playing and a generous, yet intimate, living area around a large stove. Due to legal limitations concerning the building's height and volume we designed a compact and simple volume and added several ancillary volumes to it. In the inside the large volume has been subdivided in a multitude of ways. There are low and high spaces, mezzanine floors, alcoves and sleeping attics.

 

The building is made of solid timber panels placed on top of a concrete basement. Following the example of our house near Lyon, the Larch timber cladding is treated with a grey varnish anticipating the natural weathering process. The shallow side of the asymmetric roof, facing the neighbourhood, has been covered with herbs and mosses, and its steep side has been clad with the same timber boards as the façade. Large sliding doors on the ground floor enhance the relationship between inside and outside.