Korteknie Stuhlmacher
Architecten


Villa Rieteiland Ijburg
Villa Rieteiland Ijburg


Locatie: Amsterdam IJburg, kleine Rieteiland 
Opdrachtgever: familie MvdS 
Constructeur: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Aannemer: Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug 
Ontwerp: 2007- 2008 
Uitvoering: 2008- 2009 
Fotografie: Jeroen vd Spek 

Op het Kleine Rieteiland in Amsterdam IJburg is een aaneengesloten rij vrije kavels bestemd voor brede patiowoningen. Voor een gezin met thuiswerkende ouders en kleine kinderen hebben we een houten huis ontworpen met royale afmetingen en lichte meervoudig bruikbare ruimten.

 

De begane grond wordt volledig ingenomen door de woonvertrekken. De zeer ruime, brede eetkeuken is georiënteerd op de patio aan de voorzijde van het huis. De eraan grenzende, eveneens grote, woon- en werkruimte kijkt uit op het water aan de achterkant. 

De bovenverdieping is als langgerekt smal volume bovenop de brede begane grond verdieping gezet en vult ongeveer de noordelijke helft van het oppervlak. Het andere onbebouwd gedeelte heeft dezelfde proporties als het volume en is ingericht als patio cq daktuin. De slaap- en badkamers op de verdieping hebben zodoende allen directe toegang naar buiten en zijn georiënteerd op het Zuiden. De patio is omsloten, zonnig en waarborgt de privacy van de vertrekken ernaast.

 

Het huis is een eenvoudige massiefhoutconstructie waarvan de wanden deels in het zicht zijn gebleven en deels zijn geschilderd. De vloeren zijn uitgevoerd als expressieve structuur van houten balken. Door de bovenlichten komen deze balken goed tot hun recht en bepalen in belangrijke mate het karakter van de ruimten. 

Site: Amsterdam IJburg 
Client: family MvdS 
Structural Engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht, Jaap Dijks 
Contractor: Jasper Kerkhofs, Christian Dörschug 
Design: 2007- 2008 
Realisation: 2008- 2009 
Photography: Jeroen vd Spek 

On the Kleine Rieteiland ('little island of reeds’), one of the islands belonging to the Amsterdam suburb of IJburg, several terraces of relatively wide houses have been reserved for private individuals to build their own patio-house. For a family with young children and parents working at home we designed a timber house offering generous, simple and flexible spaces, with a combination of large openings and areas of privacy. 

 

The ground floor is fully occupied by the large living and working area opening up to the private water edge at the back of the plot. The generous kitchen and the dining area are oriented towards the patio and the street. The upper floor  is a long, narrow volume on the northern side of the wide base, occupying about half of the surface. The other part has been furnished as a patio on the roof, which is enclosed, sunny and private. The bedrooms are facing South and have direct access to the outside.

 

The house has been built as a simple structure of solid timber walls. The floors are made of expressive, narrow timber beams with a thin timber deck on top. This visually dominant structure determines the character of the house. Its spatial impact has been enhanced by several roof-lights.