Korteknie Stuhlmacher
Architecten


Villa Mondriaan
Villa Mondriaan


main façade

interior with artwork by Jan van der Ploeg (colours)

gezicht op Winterswijk, Piet Mondriaan 1888

site plan

plan ground floor

study model

study model

study model, staircase

study model

opening by HRH Princess Beatrix, May 21th 2013

Site: Winterswijk
Client: private 
Structural engineer: Pieters Bouwtechniek Utrecht 
Advisor Installations: Adviesbureau vd Weele 
Contractor: WBC Bouwgroep, Winterswijk 
Realisation: 2013 
  

Just outside the centre of the Dutch town of Winterswijk, Piet Mondriaan spent a substantial part of his youth living with his family in a small freestanding villa.  The house from the end of the 19th century still exists. It forms the starting point for a new museum project dedicated to the childhood years of the artist. Gallerist and former museum director, Wim van Krimpen, leads the astonishingly quick operation following the initiative of the Mondriaanhuis and the Freriks Museum in Winterswijk. A private sponsor has been found, and the provincial government has agreed to support the project financially- a small miracle in a time of recession. 

 

The museum consists of the villa where Mondriaan lived with his parents from the 1880s, and a second house around the corner of approximately the same size and age. Both houses have been renovated and refurbished for the purpose. A small new building opposite the villa has been added, as well as a corridor connecting all three volumes and the garden.

 

The new volume forms the very center of the new museum ensemble. It contains two rather classic, simple exhibition rooms, stacked on top of each other, with wooden floors, white walls, good light and climate control, and a fine staircase offering views to the garden and the villa. The architecture is modest and simple, referring subtly to the sense of craftsmenship that belongs to the architecture of the existing buildings and the 19th century context. The façades have been made of bricks covered with a cement coating. The pattern of the masonry returns in the architecture of the corridor as a transparent wickerwork made of the same brick.

A visit through the new museum starts with a small shop in the existing house at the corner of the street. In the interior there is the reception desk and a café with an outdoor terrace. On the first floor there are rooms for educative purposes. After visiting the exhibition rooms the new corridor leads to the actual house of the Mondriaans. The rooms in the house will be open to guests, to be used for various projects and activities. Here one can admire the view Mondrian painted looking out from the window of his room as a 16 year-old.